Monday, March 15, 2010

Resepi Ayam Percik


Resepi Ayam Percik

Gambar di ambil dari Google ^_^
  BAHAN-BAHAN

•400 gram ayam
•50 gram halia
•50 gram lengkuas
•40 gram serai
•10 gram kunyit hidup
•100 gram bawang merah
•60 gram bawang putih
•5 gram daun kunyit

CARA MEMBUATNYA:

1. Ayam dipotong mengikut cita rasa kemudian perapkan bersama dengan bahan yang dikisar serta dengan daun kunyit selama 45 minit.

2. Bakar ayam dalam ketuhar pada suhu 180 ºC selama 30 minit.
3. Apabila ayam telah masak, biarkan ia sejuk dahulu sebelum dihidangkan bersama dengan nasi yang panas


Article : jariyangmenari.blogspot.com

Resepi Nasi Beriani


Resepi Nasi Beriani

Gambar dari Google
BAHAN- BAHAN

•800 gram beras beriani
•100 gram cili merah
•40 gram bawang putih
•60 gram halia
•50 gram serai
•70 gram minyak sapi
•150 gram rempah beriani

CARA MEMBUATNYA:

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.

2. Masukkan rempah beriani dan kacau sehingga pecah minyak.

3. Masukkan air dan susu cair secukupnya.

4. Masukkan beras yang telah dibersihkan dan kacau hingga sebati. Kecilkan api sehingga nasi masak.



Info:
Rempah beriani dan beras yang digunakan bukan sahaja memberi rasa yang unik malah mampu mengenyangkan walaupun diambil dalam jumlah yang sedikit.


Article : jariyangmenari.blogspot.com

Resepi Nasi Goreng Udang

Resepi Nasi Goreng Udang



Bahan A:
8 ekor udang
1 cawan nasi
2 tangkai cili padi
Sedikit sawi
Sedikit kubis
2 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
1 sudu teh sos tiram
Garam
Serbuk perasa

Cara membuatnya:
1. Tumiskan bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk halus berserta cili padi. Setelah naik bau, masukkan sos tiram, garam dan serbuk perasa.
2. Kemudian masukkan sawi, kubis dan nasi. Gaul bersama nasi.
3. Hidang nasi bersama udang yang telah siap digoreng dengan tepung.


Resepi (Mee) Mi Udang


Resepi (Mee) Mi Udang


Bahan-bahan :
1 peket mi kuning
10 ekor udang
3 biji bawang merah
½ inci belacan
3 ulas bawang putih
2 sudu cili kering
Sedikit sos cili
Sedikit sos tomato
Sawi
Tauge
Daun bawang
Minyak secukupnya

Cara membuat:
1. Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
2. Selepas itu masukkan air rebusan udang.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, garam dan serbuk perasa.
4. Setelah sebati masukkan mi kuning dan udang. Kacau seketika.
5. Akhir sekali, angkat dan boleh hiaskan dengan sawi, tauge dan hirisan daun bawang.



Article : jariyangmenari.blogspot.com

Resipi Penkek Cendawan & Tomato Kering


Resipi Penkek Cendawan & Tomato

Resipi
Bahan untuk krep (kulit luar):
4 butir telur
500 ml susu
250 gm tepung kek
75 gm gula putih
1 gm gula

250 gm air
50 gm mentega

Cara-cara membuat:
l. Pukul telur dan gula hingga sebati dan kembang.
2. Kemudian masukkan tepung, gula dan susu, tambahkan air sedikit demi sedikit. Gaul sebati.
3. Untuk memasaknya, panaskan kuali dan letakkan sedikit mentega. Masukkan adunan dan biarkan kekuningan. Kaup balikkan dan angkat apabila masak.

Bahan untuk inti:
200 gm cendawan -dihiris
50 gm bawang besar – dipotong bulat
30 gm tomato kering
Sedikit daun parsley - dihiris
Sedikit bahan perasa

Cara-cara membuat:
1. Goreng semua bahan di atas dan biarkan sebati.
2. Ambil kepingan krep dan letakkan adunan inti. Kemudian gulung dan masak pada suhu 160°S selama 15 minit.




Article : jariyangmenari.blogspot.com

Resepi Gulai Daging Salai



Resepi Gulai Daging Salai

BAHAN-BAHAN:
1 kg daging salai
250 gm cili padi
5 cm kunyit hidup
3 batang serai
500 gm santan
5 keping asam gelugur
300 gm terung telunjuk
5 tangkai cili hijau (belah dua)
CARA MENYEDIAKAN:

1. Daging dipotong nipis-nipis.
2. Cili padi dan kunyit dikisar halus.
3. Jerangkan periuk dan masukkan daging, cili, serai, asam gelugur. Didihkan sehingga daging empuk.
4. Masukkan santan, garam, terung dan cili hijau.
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Angkat dan hidangkan.




Article : jariyangmenari.blogspot.com

Resepi Mi Bandung Muar

Resepi Mi Bandung
Bahan-bahan :


Mi kuning - dicelur dan ditos.

200 gm keledek

100gm udang kering

3 sudu cili kering yang telah dikisar

2 biji bawang besar

5 ulas bawang putih

Sedikit udang

Gula

Garam

Sebiji telur

                                                                               Serbuk perasa



Cara membuat:


1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih. Ini diikuti dengan cili kering.

2. Setelah garing, masukkan udang kering.

3. Masukkan air secukupnya dan biarkan sehingga mendidih.

4. Selepas itu masukkan keledek dan udang. Kacau.

5. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.

6. Kuah harus dikacau sentiasa hingga masak.

7. Pecahkan telur dan tunggu ia masak. Kemudian tuangkan kuah ke atas mi kuning.




Articel:Jariyangmenari.blogspot.com

Resepi Udang Goreng Rangup Dengan Telur Masin


Resepi Udang Goreng Rangup Dengan Telur Masin

Bahannya:
6 ekor udang
3 biji kuning telur masin
2 gram rumpai laut
5 gram serbuk pati ayam
5 gram gula
50 mililiter air secukupnya

Minyak untuk menggoreng

Gaul dan jadikan sebati:

3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil tepung naik sendiri

Cara memasak:

1. Bersih dan tanggalkan kulit udang kecuali ekor. Celupkan dalam sebatian tepung beras dan goreng sehingga keemasan. Angkat dan toskan.

2. Kukus kuning telur masin dan lumatkan sehingga hancur.

3. Rumpai laut dipotong menjadi jalur nipis.

4. Masukkan sedikit minyak, goreng udang dan kuning telur masin sehingga mesra. Masukkan gula, serbuk pati ayam dan jaluran rumpai laut. Goreng seketika.

5. Angkat dan hidangkan.


Petua menjadikan masakan udang rangup oleh Chef Loke Wan Toi:

1. Untuk menjadikan udang bersalut tepung ini rangup, tambahkan tepung beras.

2. Pilih udang yang segar dengan melihat isinya yang masih keras.

3. Jangan letakkan udang dalam peti sejuk jika mahu menghasilkan gorengan lebih enak. Sekiranya ada kandungan ais, sejatkan sampai kering barulah dicelupkan dalam tepung yang disediakan.

4. Apabila menggoreng, kawal apinya. Api yang perlahan dan terkawal akan memastikan kerangupan tersendiri.
Articel:Jariyangmenari.blogspot.com

Resepi Tauhu Bakar


Resepi Tauhu Bakar
Gambar dari Google

Bahan-bahan :
2 keping tauhu
1/4 batang timun
1/4 batang lobak
Kacang tanah goreng siap ditumbuk

Bahan-bahan membuat kuah:
5 sudu petis
1 sudu cili kering yang telah dikisar
3 sudu gula
Sedikit air

Cara membuat:
1. Bakar tauhu tersebut sehingga masak.
2. Potong tauhu menjadi ketulan kecil.
3. Taburkan lobak merah dan timun.
4. Tuangkan kuah ke atas tauhu tersebut. Lebih enak jika ditaburkan sedikit kacang tanah hancur.

Cara membuat kuah:
1. Campurkan kesemua bahan iaitu petis, cili kisar, gula dan sedikit air dalam mangkuk.
2. Gaul hingga rata dan sedia dihidangkan


Article:Jariyangmenari.blogspot.com

Resepi Lempeng Pisang


Resepi Lempeng Pisang

Bahan-bahan :
• 5 biji pisang berangan
• 1 cawan tepung gandum
• 1 biji telur
• ½ cawan kelapa parut putih
• 2 sudu besar gula
• Sedikit garam

Cara membuat:

1. Lenyek pisang hingga halus dan masukkan semua bahan.
2. Gaul sebati dan ketepikan.
3. Ambil sedikit adunan dan tuang atas kuali. Ratakan dan biar hingga garing. Balik-balikkan agar lempeng masak sekata.
4. Boleh dimakan bersama kuah kari atau sambal ikan bilis.



Article:Jariyangmenari.blogspot.com

Resepi Asam Pedas Melaka


Resepi Asam Pedas Melaka


Bahan:
Segenggam cili kering
2.5 sentimeter belacan
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Seketul kunyit hidup
Seketul halia
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
Air asam jawa (mengikut jenis ikan)


Cara membuatnya:
Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, belacan dan jintan dan ketumbar. Tumis hingga garing. Tambah air asam jawa. Biar mendidih, masukkan ikan. Biar mereneh perlahan. Tambah daun kesum. Biarkan sekejap, angkat dan masukkan garam, perisa dan gula secukup rasa.

Articel:Jariyangmenari.blogspot.com

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms