Monday, March 15, 2010

Resepi Asam Pedas Melaka


Resepi Asam Pedas Melaka


Bahan:
Segenggam cili kering
2.5 sentimeter belacan
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Seketul kunyit hidup
Seketul halia
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
Air asam jawa (mengikut jenis ikan)


Cara membuatnya:
Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, belacan dan jintan dan ketumbar. Tumis hingga garing. Tambah air asam jawa. Biar mendidih, masukkan ikan. Biar mereneh perlahan. Tambah daun kesum. Biarkan sekejap, angkat dan masukkan garam, perisa dan gula secukup rasa.

Articel:Jariyangmenari.blogspot.com

0 ulasan:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms