Saturday, September 3, 2011

Menghormati azan


Lidah kelu di saat kematian.Kematian pasti menjelma.Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui.Cuba kta amati...mengapa kebanyakan orang yang nazak(hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa,lidahnya kelu,keras dan hanya mimik mukanya menahan kesakitan sakaratul maut.
Diriwayatkn sebuah hadis yag bermaksud :
                    "hendaklah kamu mendiamkn diri ketika azan,jika tidak ALLAH akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya". 
Ini jelas menunjukkan,kita disarankn agar mendiamkan diri,jagan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang.Sebagai orang Islam,kita wajib menghormati azan.Terdapat banyak fadhilatnya.
             Jika lagu kebangsaan (contohnya:Negaraku) kita diajar berdiri tegak dan mendiamkan diri....,mengapa azan kita tidak boleh mendiamkan diri....!!!Lantas sesiapa yang berkat-kata ketika azan,ALLAH akan kelukan lidahnya ketika nazak.Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hmpir tiba...maka kita tidak dapat mngucapkan kalimah Lailahaillallah...yag mana sesiapa yang dapat mngucapkan kalimah ini ketika nyawanya dicabut,ALLAH menjanjikan syurga untuknya...
          Dari itu,marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada ALLAH supaya lidah ini tidak kelu walaupun nyawa sedang dicabut.
                           "ya Allah,anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia,lancarkan lidah kami mengucap kalimah Lailahaillallah semasa menghadapi sakaratul maut mnghampiri kami......"                                                                                                     

-AMIN-


Article : jariyangmenari.blogspot.com

0 ulasan:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms